Pepita Ruutu tarjoilee väripalaa, josta saa voimaa kestää arjen harmautta. Välillä pitää olla väriä! Maistiaisia kodin sisustuksesta, naivistisesta taiteesta ja värikkäästä elämästä. Väripalalla saa leikkiä.

torstai 3. huhtikuuta 2014

Kirja kylvää intoa

Christina Björk&Lena Anderson:
Linnea kylvää ja kasvattaa. Otava 1980



Hiukan jälkijunassa Pepita tahtoo osallistua Sinisen keskitien ideoimaan Blogien lastenkirjaviikkoon. Väripalalla esitellään nyt sellaisia lastenkirjoja, jotka juuri nyt ovat ajankohtaisia Pepitan perheen elämässä. 

Nyt eletään aikaa, jolloin monessa lapsiperheessä hankitaan multaa rairuohoa varten. Siksi ensimmäisenä esittelyvuoroon pääsee Christina Björkin kirjoittama ja Lena Andersonin kuvittama Linnea kylvää ja kasvattaa -kirja. Kirja on Pepitalle tuttu lapsuudesta. Hiukan toisella kymmenellä ollessaan Pepita kasvatti ruusupapuja sekä pari avokadoa ja appelsiinipuuntainta ikkunalaudalla Linnean oppien mukaan. Kirjassa parasta on innostava, kekseliäs asenne ja Lena Andersonin sympaattinen kuvitus. Kasveihin suhtaudutaan arvostaen, niille annetaan nimiäkin.

Alle kouluikäisille kirja toimii parhaiten pienten poimintojen kirjana. Aikuinen ja lapsi voivat yhdessä lukea valittuja otteita yhteisten viherpeukalopuuhien lomassa.

Ruusupapujen ripeä mullasta nouseminen on sellaisia ihmeitä, joita Pepita halusi kokea lasten kanssa uudelleen. Pepita järjesti lasten kanssa ikkunalaudalle ruusupapujen kasvukilpailun, jonka parissa viikossa voitti naapurinpojan kylvämä papu. Isin verso meni vahingossa katki. Se oli 4-vuotiaalle itkun paikka. Isi-papu sai kuitenkin mahdollisuuden uuteen lähtöön.

Maajussille morsian. Morsian katsastaa tiluksia
ruusupapukilpailun mitalikolmikon äärellä.

Papukilpailujen jälkeen otimme Linnea-kirjan valittuja aukeamia iltasatuhetkeen. 4- ja 5-vuotias innostuivat itämisen voimasta myös kirjan kautta ja ovat valmiita kokeilemaan seuraavaksi vaikkapa herneitten voimailukisoja ja viiniköynnöksen kasvatusta.

Linnean leikinomaisten vinkkien ohessa on myös tietoa kirvoista, ruukunvaihdosta ja kukkien kastelusta matkan aikana, joten kirjasta saattaa aikuinenkin oppia uutta. Andersonin mustavalkovihreä kuvitus on yhtäaikaa ilmeikäs ja havainnollinen. Kirjan ruotsinkielinen alkuteos ilmestyi jo 1978. Kirja on erityisen ajankohtainen nyt, kun kotoilu  ja hidastaminen valtaavat alaa. Kirja voisi tarjota maanläheistä vastapainoa ruutujen ääressä viihtyvälle nuorisolle.

Jospa sitä multaa hankkisikin tänä keväänä hiukan enemmän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti