Pepita Ruutu tarjoilee väripalaa, josta saa voimaa kestää arjen harmautta. Välillä pitää olla väriä! Maistiaisia kodin sisustuksesta, naivistisesta taiteesta ja värikkäästä elämästä. Väripalalla saa leikkiä.

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Median ihannetyttö?

Äidille ja tyttärelle.
Nukke kirpputorilta 0,20 €, peltitarjotin 2 €.
Nuken housut kuvausrekvisiittaa.

Näin missikisojen kynnyksellä muutama sana nykypäivän naisihanteesta. Pepita on jo vuoden päivät pohtinut, mistä löytää tyttärelle terveempi hahmo leikkeihin kuin mitä lelumarkkinoilla olevat naisnuket edustavat. Barbie ei ole mittasuhteiltaan realistinen. Bratz-nuket näyttävät moraalittomilta. Uusimmat tulokkaat, Monster High -nuket näyttävät kuolleilta. Yksikään naisnukke ei vielä ole kotiimme muuttanut ja 4-vuotias leikkiikin vielä tyytyväisenä vauvanukeilla. Vauvat syntyvät uudelleen ja uudelleen, niitä ruokitaan tissistä ja pullosta ja ne täyttävät joka päivä yksi tai kaksi tai ovat kipeitä. Välillä tytär on hoitanut nelosia ja voivotellut niiden hoitamisen rankkuutta.

Ylihuolehtivana äitinä Pepita googlettelee jo selviytymisstrategiaa tulevan naisnukkevaiheen varalle ja elättelee toivoa nukkemaailman uusista keksinnöistä. Viime heinäkuussahan amerikkalainen taiteilija Nickolay Lamm näytti maailmalle, miltä näyttäisi keskiverron 19-vuotiaan naisen mukaan tehty Barbie. Asia ei jäänyt tähän. Tämän vuoden maaliskuussa lanseerattiin todellakin Lammin suunnittelema Lammily-nukke. Ensimmäiset uudet kaunottaret jalkautuvat kansan pariin nettisivun mukaan vuoden lopulla. Lammilyn iskulause kuuluu "Average is beautiful". Hmm. Pepitan mielestä kauneutta löytyy tietenkin myös keskiverron ulkopuolelta. Kotisivullaan Lamm kuitenkin tulkkaa iskulauseen tarkoittavan, että todellisuus on kaunista.

On varmasti vielä matkaa siihen, että lelutehtaat alkaisivat tehdä nukkeja, joissa näkyisi ruumiinmuotojen koko kirjo. Lammilyn viitoittama suunta lienee kuitenkin oikea. Pepita näkee Lammin projektin taideteoksena, joka on saanut aikaan raikasta keskustelua ihannevartalosta, lelumuotoilun tyylittelyn moraalista  ja leluista median sanansaattajina.

Pepita oli lauantaina vierailulla synnyinseudullaan. Tyttärelle löytyi tuliainen kirpputorilta. Mittasuhteiltaan terveitä nukkejahan voi hyvällä tuurilla löytää suuntamalla katseet lapsinukkeihin ja suurten lelumerkkien ulkopuolelle. Suloinen, 20-senttinen muovinukke maksoi sentilleen saman verran. Tukka on mohairia ja vaatteet jääneet maailmalle. Silmämeikkimuodista päätellen nukke lienee vähintään Pepitan ikätoveri. Nukkea tyttärelle ojentaessaan Pepita sai opetuksen. 4-vuotias lausahti suu mutrussa: "Mä en haluu uutta nukkea." Tyttäreni lapsiluku oli tällä erää täysi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti