Pepita Ruutu tarjoilee väripalaa, josta saa voimaa kestää arjen harmautta. Välillä pitää olla väriä! Maistiaisia kodin sisustuksesta, naivistisesta taiteesta ja värikkäästä elämästä. Väripalalla saa leikkiä.

torstai 10. huhtikuuta 2014

Miten rakennetaan maja kotona puhtia säästäen?


Tuoreessa muistissa ovat viime päivinä luetut kuvakirjat, joissa aikuiset ja lapset puuhailevat tai ovat puuhailematta yhdessä.

"Rakennetaan maja!" on aika yleinen pyyntö kotona. Lapset siis pyytävät aikuisen apua väliaikaisen vilttimajan rakentamiseen sisätiloissa. Ei kovin iso vaatimus suhteessa sen antamaan iloon. Ensimmäiseksi pitäisi unohtaa suorituspaineet. Lapset eivät pyydä suunnittelemaan Sagrada Familiaa (joka 132 rakennusvuoden jälkeen on edelleen kesken) vaan he pyytävät jotakin, joka valmistuu tässä ja nyt. Pitäisi osata sysätä kiire taka-alalle. Pitäisi osata elää. Pahimmillaan suorituspaineita tulee suorituspaineiden unohtamisyrityksistä.

Pepita tietää, että kun pitäisi ripustaa pyykkejä, hämmentää pataa, huuhdella kurahanskoja, raivata ruokapöytää, niin virittyminen leikin maailmaan ei aina ole helppoa.

Pepita ei ole arkkitehti, joten majaleikkejä varten on ollut syytä kehittää vakiomalli. Kun majan tekeminen on helppoa, aikuisen puhtia riittää vielä majavierailuihinkin, jos kutsu käy. Helpointa on tehdä maja pöydän alle. Ruokapöytä vain tyhjäksi roinasta ja viltti päälle, niin että majasta tulee hämyisä. Tässä mallissa ongelma on ruokailu, joka on mahdotonta tehdä tavalliseen tapaan pöydässä, eikä majaa malta kuitenkaan heti purkaa. Pöydän sisässä syöminen kyllä onnistuu, mutta se taas vaikuttaa ruokalajin valintaan. Usein liian monimutkaista. Pepita onkin kehitellyt pettämättömän majamallin lasten rautasänkyihin! Sänky tarjoaa jo valmiiksi pehmeän alustan, joka estää tyynyjen ja peittojen kansanvaellusta huoneesta toiseen. Vanhanaikaisessa rautasängyssä päädyt ovat korkeat. Päiväpeitto viritetään katoksi ja seiniksi rautasängyn nuppien varaan hiusdonitsien avulla.

Mikä parasta, maja on kätevää tolpilla seisovaa Venetsian tyyliä, joten majaleikki ei estä yllätysvieraiden aikaansaamaa imurointipuhtia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti