Pepita Ruutu tarjoilee väripalaa, josta saa voimaa kestää arjen harmautta. Välillä pitää olla väriä! Maistiaisia kodin sisustuksesta, naivistisesta taiteesta ja värikkäästä elämästä. Väripalalla saa leikkiä.

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Miten lapsen saa siivoamaan?


Lastenhuone on ehkä kodin huoneista kaikkein ladatuin. Siis ladattu tavaralla, mutta ladattu myöskin odotuksilla huoneen toimivuudesta ja mielikuvilla siitä, miltä huoneessa kuuluisi näyttää. Käytännölliset vanhemmat odottavat lastenhuoneelta helppoa järjestyksenpitoa ja muunneltavuutta lapsen kasvaessa. Kumpikin aika kovia tavoitteita. Sisustusintoilijavanhemmilla saattaa olla selkeät ajatukset siitä, miten päiväpeiton väri sointuu täydellisesti yhteen lattiamaton kanssa. Todellisuudessa voi olla, että päiväpeitto harvemmin on levitettynä sängyn päälle ja maton peittää lelumeri.


Pepita raivaa lastenhuoneen silloin tällöin vieraankestäväksi. Vierailujen välillä huoneessa säilytetään siedettävää tasoa "marjanpoiminnalla" ja houkuttelulla. Marjanpoiminta tarkoittaa sitä, että lattialla sikinsokin olevat pikkulelut, palikat, helmet tai roskat kerätään "marjakippoihin" ja kumotaan oikeisiin sammioihin. Lapsi saattaa myös innostua, jos saa kerätä ensin "vain palikoita", sitten "vain pehmoeläimiä".

Pepita kuuluu niihin äiteihin, jotka antavat lasten kumota koko legosammion lattialle, kunhan alle on levitetty viltti. Viltin avulla lapset siivoavat legot jopa iloiten. Siivoamaan houkuttelu toimii parhaiten ennen jotakin hartaasti odotettua. Odotettu asia alkaa siis siivoamisen jälkeen.

Pepita ei ole saanut aikaiseksi liimailla kuvalappuja lelulaatikoihin. Laput voisivat auttaa lapsia muistamaan mitä laatikoissa pitäisi säilyttää. Kuvalapuiksi voisivat kelvata vaikka ne muistipelikortit, joiden parien sijaintia ei kukaan muista. Joskus joku lelu hautautuu kaapin pimentoon muutamaksi viikoksi. Löydettäessä se on ihmeellisesti muuttunut jälleen uudeksi.

Lapset eivät nuku vielä huoneessaan, joten Nukku-Matin vierailua varten huonetta ei tarvitse raivata. Sohvankorvikkeena toimii kaksi päällekkäistä vieraspatjaa patjansuojuksen sisälle kätkettynä. Patja voi olla lautta. Tai saari. Tai viimeinen oljenkorsi lelumereen hukkuvalle.


Joskus leikkien purku tuntuu pahalta, äidistäkin. Nuket saavatkin joskus jatkaa mehukestejään seuraavaan päivään, jopa olohuoneessa.

Pepita kaipaa lisää vinkkejä lastenhuoneen järjestykseen.
Kerro omasi!

5 kommenttia:

  1. Lastenkirjoissa on aina iloisessa kaaoksessa olevia lastenhuoneita: ajatellaan vaikka Harjanteen Minttu-kirjoja. Toisaalta - Kristiina Louhen Aino-kirjoissa kaaos tuntuu jotenkin kesytetyltä, kun lastenhuoneen ja kodin lattiat ovat täynnä puisia rakennuspalikoita ja lempeitä steinernukkeja.

    Christel Rönns, lastenkirjailija ja kuvittaja, asettui syksyllä Tampereella kyseenalaistamaan lastenkirjojen tavarakaaosta. Hän haluaisi kuvittaa myös lapsiperheiden design-koteja, joissa jokainen tavara on harkitusti paikallaan.

    Mielenkiintoinen kurkistus suomalaisiin lapsiperheisiin löytyy myös Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen kirjasta Mennään jo kotiin (Tammi 2007).

    VastaaPoista
  2. Tulin maistamaan väripaloja ja millaisen blogin löysinkään. Että terve vaan, laitoin heti suosikkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen! Valloittavat ja värikkäät blogit sinulla/teillä.

      Huomasin, että teillä on samaa sarjaa kala-aiheisia alusia kuin meidän keittiössä, hauska sattuma, en ole missään muualla noita nähnyt...

      Poista
    2. Meillä on kolme kalaläpyskää, kahdessa niistä on kyllä sama kuva, mutta ei haittaa yhtään, ne on niin hienoja. Ovat siis englantilaisia ja varmaankin päätyneet tänne pohjolaan Anttilan tai jonkun muun tavaratalon kautta 60 -tai 70-luvulla, niin kuvittelisin. Joskus olen nettikirppiksillä törmännyt niihin, mutta ovat olleet melko hinnakkaita. Omat on löydetty kirppiksiltä ja saatu lahjaksi. Jos tulee itsellesi joskus jotakin tietoa niistä vastaan, niin kerro toki, olen hyvin kiinnostunut.

      Poista
  3. Kiitos Rouva Huu. Kuvakirjat ovat hyvin voimauttavia juuri tavarakaaoksien takia. Tulee sellainen olo, että jonkinlainen sotku kuuluu pikkulapsivaiheeseen.

    Ymmärrän kyllä Rönnsiä. Harmonisten kotien piirtäminen saattaa olla aika herkullista. Onko joku lukijoista onnistunut yhdistämään sisustuslehtikodin ja lapset?

    VastaaPoista